Tőzegmoha

Hepe-hupa


Cholnoky Jenő: A földfelszín formáinak ismerete. Budapest, 1926. 252.o

>>158. ábránk mutatja be a suvadások általános jelenségeit. A mezőségi agyagból álló hegyoldalat (M) szármáciai vagy pannóniai homokkőlap (S) fedi. A mezőségi agyag átázott, megsuvadt, s a hegyoldal lecsúszott. Sz helyen “szakadt” el a suvadás, ezért ezt a messze ellátszó, omladozó falat “szakadás”-nak nevezik. A lesuvadt agyag rendkívül egyenetlen, hepe-hupás térszínben helyezkedik el, s a sok egyenetlenségből magasan kiválnak a homokkőtakaró óriási darabjai. Hallgatóim a hepe-hupás szó hallatára a kiemelkedő homokkő-rögöket tréfásan hupának nevezték el, a hupák mögött támadt lefolyástalan mélyedést pedig hepének. Mivel ezt a formációt más, tőle különböző, de felszíni formája szerint hozzá hasonló képződményektől elkülönítő névvel megjelölni nem tudtuk, a tréfás elnevezés folytonos használata következtében olyan megszokottá vált, hogy célszerűnek láttam a tudományba bevezetni. Így ezeket az idegenszerűen kiemlkedő púpokat, rögöket ezentúl hupa néven nevezzük. A hupa mögött támadt mélyedésben megálló vizet hepe-tó-nak nevezzük. Rendkívül hasznos szavak a Mezőségen, mert velük könnyen megértethetjük magunkat. 158. ábránkon H betű jelzi a hupákat, mögöttük itt-ott van hosszabb-rövidebb életűbb hepe-tó. A suvadás alsó részén a kifolyt, szétázott agyag szétterülő nyelvben ér le a völgy fenekére. Ennek felszíne is messziről feltűnően egyenetlen. Különösen jellemzik egészen friss, keskeny és aránylag mély vízmosás-barázdák. Alig lehet itt járni.<<

158. ábra

Gönczy–Szalai: Geomorfológiai fogalomgyűjtemény:

hepe: szeletes csuszamlások egymás után következő szakadásfejei, a → hupák között létrejövő mélyedés, amelyből ha összegyűlik benne a víz, → hepetó keletkezik.

hupa: szeletes csuszamlások egymás után következő, kiemelkedő szakadásfejei.

szeletes csuszamlás (talpponti típusú csuszamlás): olyan → csuszamlás típus, ahol a → lejtőn lecsúszó anyag mozgása során szeletekre tagolódik.

Gönczy–Szalai 2004

Gönczy Sándor – Szalai Katalin
Geomorfológiai fogalomgyűjtemény
(oktatási segédanyag a földrajz szakos főiskolai hallgatók számára)
Kiadja a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Tankönyv- és Taneszköztanácsa
Beregszász
2004

Have any Question or Comment?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kategóriák

Legutóbbi hozzászólások