Tőzegmoha

Borbás Vince: A tőzegmoha hazánkbanA tőzegmoha (Sphagnum) hazánkban.

A nagyon tisztelt szerkesztőség kérdésére a Sphagnum hol gyűjthető könnyen, megjegyzem, hogy Budapesthez legközelebb Eger mellett a baktai tóban a Sph. fimbriatum. Drosera rotundifoliával bőven terem. Egerben a ráczhegyi szőllők fölött mezei szekérút vezet a baktai erdőbe, s az erdőben az úttól halra a tó könnyen megtalálható, mert az út majd mellette visz el. 1864—68 években gyakran látogattam ezt a vidéket. Három tó van egymás mellett, egy vizes medencze, egy kiszáradt meg egy tőzeges s ez a középső. Az egri deákok kacsázni is jártak ide. A tó tájékára nézve még megjegyzem, hogy az Bakta falu irányába esik, mert a tótól a baktai templom tornya látszik. Figyelmeztetésemre a 70-es évek elején Fittinger Gábor tanár a budapesti hotánikus kertnek egész masszát küldött. — Van Sphagnum
Selmeczbánya mellett is (Sph. squarrosum)
»Vöröskút« mocsaraiban, lehet itt másutt is. — Marmarosban gyakori, de pikát nem hoztam magammal. M.-Szigeten Kőhát és Tiszakő vidéke felé az erdőkben a Sphagnumos medenczék nagyon gyakoriak, innen töméntelen masszát lehetne szállítani, annélkül hogy a kipusztulástól félni lehetne . A Guttin hegy körül, a brébi fürdőnél, a sphagnumos tavakat tengerszemnek nevezik, s az egész medenczét kitöltik csekély víztükör kivételével. Sok a Sphagnumos hely a Bisztra völgyében, a Szarkóhavas havas alatt Szörénymegyében, Erdélyben a Büdöshegyen Bikszád mellett, még töméntelenebb a Retyezáton, főleg a Zanóga tava környékén. Yan Sphagnumos rét (Sph. cymbisolinm) Vasmegye Pinkafő és Willersdorf községeinek határában is. Horvátországban pedig Fuzsine mellett a Leponicze völgyében (Sph. squarrosum:)

Dr. Borbás Vincze.

Kertészeti Lapok 1886. 88.o (Az Arcanum Digitális Tudománytárban)

Borbás Vince (Ipolylitke, 1844. júl. 29. – Kolozsvár, 1905. júl. 7.): a 19. sz. legnagyobb magyar botanikusa, a magyar flóra- és növényföldrajzi kutatás korszerűsítője, szisztematikus, egyetemi tanár. (Magyar Életrajzi Lexikon)

Have any Question or Comment?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kategóriák

Legutóbbi hozzászólások